On ollut mielenkiintoista huomata, kuinka luottamus voi mennä rikki pienenkin asian takia. Jos olet tuntenut jonkun todella pitkän aikaa ja hänestä on tullut luottoystävä/rakastettu, niin silloin kestää paljon paremmin toisen oikut, mutta jos joku vähemmän sydäntä lähellä oleva ihminen horjuttaa luottamussuhdetta, niin tätä tilannetta on aina vaikeampi saada korjatuksi. Aina tietysti menee oma aikansa, ennen kuin voi sanoa luottavansa johon kuhun, mutta luottamisen takaisin saaminen se vasta viekin aikaa! Jostain kumman syystä ihminen muistaa aina paremmin ne huonot hetket kuin hyvät. Tämän takia varmaankin luottamissuhteen takaisin eheyttäminen onkin niin vaikeaa. Sitä on voinut jo antaa koko tilannetta horjuttaneen tapahtuman anteeksi, muttei kuitenkaan ole unohtanut. Huonot muistot jarruttavat tilanteen lopullista raukeamista.

Mitä sitten tulisi tehdä, jotta luottamus syntyisi jälleen? Toimiiko "aika parantaa haavat"- lause tässäkin tilanteessa? Ehkäpä.... Kun pöly on laskeutunut ja aikaa mennyt, sitä osaa katsoa tilannetta hieman paremmin, järkevämmin. Oliko tilanne oikeasti niin paha? Tuliko ylireagoitua? Jos luottamuspulan syynä on jokin konkreettinen syy, niin voisiko asian selvittää puhumalla tai yrittää purkaa tilanne jollain toisella tavalla? Vaikka se kuulostaakin kuluneelta kliseeltä, niin aika kyllä omalta osaltaan parantaa. Tai ainakin saa hieman heltymään. Tietysti asian vakavuus vaikuttaa voiko luottamussuhde palautua koskaan, Joskus tilanne on ollut oikeasti niin paha, ettei luottamusta enää yksinkertaisesti vaan voi rakentaa uudelleen. Se on aina todella surullista. Mutta jos on pienintäkin toivoa, että luottamuksen voi vielä luoda, niin miksi sitä ei sitten yrittäisi rakentaa Saattaa tietysti olla, ettei tämä suhde enää koskaan tule olemaan samanlainen kuin ennen, mutta jos tilanteen saisi edes jotenkin.. hmm... olisiko sana normalisoitua oikea tähän tilanteeseen? Varmaan... Eli jos tilanteen saisi edes hieman normalisoitua, niin miksei sitä yrittäisi? Aina kannattaa yrittää. Jos luottamusta ei saa uudelleen rakennettua, niin voi ainakin todeta, ettei se jäänyt kiinni yrittämisestä.

Mutta, luottamus on erittäin tärkeä osa ihan mitä tahansa suhdetta.Se on mielestäni yksi tärkeimmistä osista ihmisten välisissä suhteissa. Ystävyys, rakkaus, työkaveri.... Missä tahansa. Yritetään pitää luottamus jokaisen suhteen kesken voimakkaana.

"Hei, luotathan?"  -Aladdin-  

=)